سالروز جهانی پیشگیری از ایدز

سالروز جهانی پیشگیری از ایدز


سالروز جهانی پیشگیری از ایدز

سالروز جهانی پیشگیری از ایدز و اچ آی وی به همت مرکز مشاوره و خدمات روانشناختی و کانون همیاران سلامت روان در دانشگاه شهید چمران اهواز برگزار گردید.

در برنامه های این روز ضمن معرفی روبان قرمز توسط همیاران و ارائه پوسترهای آموزشی و پمفلت های پیشگیری از ایدز و HIV در دانشگاه ، مطالب و محتوی آموزشی نیز در سایت بارگزاری گردید. ضمن تشویق عزیزان و مخاطبان گرامی به مطالعه مطالب بارگزاری شده در این سایت در بخش آموزش مجازی و پوستر و بروشورهای مرتبط با ایدز ، در ادامه مطلب با این بیماری بیشتر آشنا خواهید شد.

شعار روز جهانی ایدز 1401:

 برابری دسترسی همگان به خدمات پیشگیری و تشخیص اچ آی وی 

هر سال اول دسامبر به نام روز جهانی ایدز نامگذاری شده است. نابرابری هایی که همه گیری ایدز را تداوم می بخشد اجتناب ناپذیر نیست. با گذشت چهار دهه از پاسخدهی به ایدز، نابرابری ها هنوز در اساسی ترین خدمات مانند دسترسی به آزمایش، درمان و اقلام محافظت فردی وجود دارد. داده های جهانی نشان می دهد که طی دو سال اخیر، همه گیری کووید 19 و سایر بحران های جهانی، موجب شده که پیشرفت اقدامات انجام شده در راستای پایان یابی به همه گیری ایدز دچار تزلزل گردد، منابع کاهش یابد و در نتیجه جان میلیون ها نفر در معرض خطر قرار گیرد. درسال 2022 برنامه ریزی برای کارزارهای روز جهانی به منظور برنامه ریزی برای اقداماتی است که با توجه به برابری دسترسی همگان به خدمات پیشگیری و تشخیص اچ آی وی، منجر به پایان همه گیری ایدز گردد.

بیماری که همگان با نام کلی ایدز می شناسند در اصل یک بیماری عفونتی است به نام اچ آی وی که اگر تحت مراقبت و درمان قرار گیرد ممکن است هرگز به مرحله ایدز وارد نشود.  ایدز مراحل انتهایی این بیماری است.

در بدن ما، سیستم ایمنی وجود دارد که وظیفه اش محافظت ازبدن در برابر هر عامل بیگانه ای است که وارد بدن انسان میشود وقتی عامل بیگانه وارد بدن میشود،سیستم ایمنی قسمتی از ساختمان عامل بیگانه را شناسائی می  کند که به آن"آنتی ژن" میگویند و ماده ای علیه آن ترشح میکند که به آن"آنتی بادی"گفته میشود

آشنایی با بیماریهای عفونی:

بیماریهای عفونی، بیماریهایی هستند که به علت ورود یک عامل بیماریزا به بدن ایجاد می شوند. وقتی عامل بیماری زا وارد بدن شد، موجب آزردگی یک قسمت بدن شده؛ سیستم ایمنی بدن، علیه این دشمن شروع به فعالیت می کند این جنگی که بین عامل بیماری زا و سربازهای دفاعی بدن اتفاق می افتد علائمی را ایجاد می کند که به کمک آن علائم میتوانیم بیماری را تشخیص دهیم. پس اگر بخواهیم هر بیماری عفونی را بشناسیم، به این اطلاعات نیاز داریم:

عامل بیماریزا /  نحوه ورود به بدن انسان / علائم بیماری / راه تشخیص / چگونگی درمان / راه پیشگیری از ابتلا به بیماری

اکنون 6 مرحله فوق را در مورد اچ آی وی مرور می کنیم.

نوعی ویروس است بنام HIV (ویروس نقص ایمنی انسان(که به گلبولهای سفید خون علاقه داشته و تنها درون آنها قادر به ادامه حیات می باشد. از آنجا که گلبولهای سفید در خارج از بدن مدت کوتاهی زنده میمانند، پس ویروس اچ آی وی هم در خارج از بدن در مدت کوتاهی از بین می رود. حرارت، الکل و مواد ضدعفونی کننده)مانند وایتکس ( بهراحتی میتوانند باعث از بین رفتن ویروس شوند.

ویروس HIV چگونه وارد بدن می شود؟

همانطور که اشاره شد سلول هدف برای ویروس HIV گلبولهای سفید خون هستند. پس مسلماً ویروس از راهی وارد بدن میشود که بتواند به گلبولهای سفید دسترسی داشته باشد، لذا برای ورود ویروس به بدن بایستی مقداری از خون یا ترشحات حاوی گلبولهای آلوده به ویروس با خون و یا مخاط بدن فرد سالم تماس پیدا کند. چون ویروس فقط داخل گلبول سفید زنده می ماند، پس تنها از راهی منتقل میشود که گلبول سفید منتقل شود. گلبول سفید فقط در خون و ترشحات بدن وجود دارد پس ویروس هم فقط از راهی میتواند وارد شود که خون و ترشحات حاوی ویروس، به خون یا مخاط بدن فرد دیگری وارد شود. به این ترتیب ویروس اچ آی وی از 3 راه اصلی زیر می تواند وارد بدن انسان شود :

1-تزریق خون و فرآورده های خونی

-2 تماس جنسی

3-از طریق مادرمبتلا به نوزاد

راههایی که ویروس اچ آی وی از طریق آنها منتقل نمی شود:

با توجه به توضیحات فوق، از آنجا که ویروس مولد بیماری تنها در صورت دسترسی به گلبولهای سفید قادر به ادامه حیات است، لذا تنها از طریقی منتقل میشود که به نوعی خون و یا ترشحات آلوده فرد مبتلا به خون و یا ترشحات حاوی گلبول سفید در بدن فرد سالم دسترسی یابد؛ لذا همانطور که میکروب بیماریهای اسهالی از طریق تنفس منتقل نمیشود، ویروس  اچآیوی نیز از طریق تماسهای عادی ذیل منتقل نمی شود؛ زیرا در این شرایط گلبولهای سفید قابل انتقال نیستند، لذا راههای زیر نمیتوانند باعث انتقال بیماری شوند:

کار کردن با یکدیگر و زندگی دسته جمعی

هم صحبت شدن و معاشرتهای اجتماعی یا تماس روزمره با افراد مبتلا مانند هم سفر بودن، همکلاس بودن، نشستن در کنار یکدیگر از روابط عادی اجتماعی مثل سوار شدن در اتوبوس و تاکسی و استفاده از تلفنهای عمومی

غذا خوردن، آشامیدن و یا استفاده از قاشق و چنگال، لیوان و وسایل و ظروف غذاخوری

اشک و بزاق و از راه هوا) عطسه و سرفه(

استفاده از سرویسهای بهداشتی مشترک مثل حمام، توالت و استخرهای مشترک

توسط حیوانات، حشرات و یا نیش آنها

لذا با توجه به ماهیت ویروس و راههای انتقال بیماری میبینیم که افراد مبتلا به ویروس در حالت عادی و در روابط معمول اجتماعی خطری برای سایرین ندارند.