روز جهانی بدون خشونت

روز جهانی بدون خشونت


روز جهانی بدون خشونت

مدیرت خشم

خشم احساسی طبیعی است که وقتی فرد به خواسته­هایش نرسد  و احساس ناکامی کند، به سراغش می­آید.

عوامل ایجاد خشم:

ناکامی، محرومیت، افکار منفی، درماندگی، ناشکیبایی، رقابت طلبی شدید، مدل گیری از والدین، ناامیدی و کمال­گرایی شدید از جمله عوامل ایجاد خشم هستند.

 وقتی عصبانی می­شوید، مرکز هیجانات بلافاصله خشم شما را تشخیص می­دهد و پیامی به بدن می­فرستد که برای مبارزه و جنگیدن آماده باشد! به دنبال این پیام قلب تندتر می­زند تا خون بیشتری به به ماهیچه­ها برساند، تنفس سریع­تر می­شود تا اکسیژن مورد نیاز تأمین شود، صورت حالت برافروخته و سرخ­رنگ پیدا می­کند، ماهیچه­هایت منقبض می­شوند، و شاید حتی دهان هم خشک شود.

اگر آن­قدر عصبانی باشید که فقط مرکز هیجانات کنترل را به دست گیرد و نتوانید  از تفکر و تصمیم­گیری استفاده کنید، ممکن است از خودتان رفتارهای پرخاشگرانه مثل فریاد زدن، حمله کردن، و حتی درگیری فیزیکی نشان دهید.

اگر یاد بگیرید که چگونه از قشر مخ کمک بگیری، می­توانی خشم خود را در لحظه تا جای ممکن فرو بنشانی تا در زمان مناسب آن را به شیوه­ی سالم ابراز کنید؛ بدون آن که به هیج کس یا هیج چیز آسیب برسانیدپس آموزش مدیریت خشم ضرورت دارد.

تفاوت خشم و پرخاشگری

خشم یک احساس کاملا طبیعی است که هر وقت به خواسته­ها یا اهدافمان نرسیدیم آن را تجربه می­کنیم. پرخاشگری رفتاری است که گاه در زمان خشم از خود نشان می­دهیم. نتیجه پرخاشگری، آسیب زدن به خود یا دیگری است که ممکن است به شکل کلامی (تمسخر، توهین، تهدید و سرزنش خود) و یا به شکل بدنی (کتک زدن دیگری، درگیری فیزیکی، خودزنی) انجام شود.

روش­های فرونشاندن خشم

  1. اگر آب در دسترس دارید، یک لیوان آب خنک بنوشید.
  2. به آرامی از 1 تا 10 بشمارید.
  3. با دَم و بازدَم عمیق نفس بکشید (هوا را به آرامی از طریق بینی به درون ریه ببرید، سپس به اندازه چهار شماره مکث کنید، و بعد آن را از طریق دهان به آرام­ترین شکل ممکن بیرون بفرستید. چند تنفس عمیق شما را به سرعت آرام خواهد کرد). عضلاتتان را آرام کنید یکی از نشانه های بدنی خشم آن است که عضلات منقبض می شوند. تنش عضلانی علامتی است که به شما هشدار می دهد که این احتمال وجود دارد که به سمت پرخاشگری بروید. با شل کردن تک تک عضلات بدن و آرام ساختن آن ها می توانید سطح تنش را کاهش دهید و احتمال پرخاشگری را کم کنید.
  4. محیط تنش­آلود را  ترک کنید و اگر مقدور است، کمی تنهایی قدم بزنید.
  5. همه خشم خودتان را در تنهایی به شکل کلامی ابراز کنید، و یا روی کاغذ بیاورید و با صدای بلند برای خودت بخوانید.
  6. به یک موسیقی آرام­بخش گوش کنید.
  7. ورزش کنید
  8. راه افکار خشم برانگیز را سد کنید. برای این کار می­توانی به خودتان بگویید بس است!
  9. فکر خودتان را متوجه مسائل دیگر کنید.از آنجا که فکر شما در یک زمان نمی­تواند روی دو موضوع متمرکز شود، وقتی به موضوع تازه­ای فکر کنید، افکار خشم برانگیز متوقف می­شوند.
  10. با استفاده از شوخی فضا را تغییر دهید تا آرام­تر شوید.
  11. به عواقب و نتایج خشمت و رفتارهای کنترل نشده­ی ناشی از آن فکر کنید و ببین ارزش چنین پیامدهایی را دارد؟؟

روش صحیح ابراز خشم

اگرخشمتان را در زمان و مکان نامناسب نشان دهید، یا اگر تحت تأثیر خشم رفتار پرخاشگرانه­ای داشته باشید و یا خشمتان را به شکلی ابراز کنید که موجب کینه و نفرت و دشمنی شود و در فرد مقابل حس ناکامی و رنجیدگی پدید آورد، همه و همه مخرب و غیرسازنده است. پس لازم است خشمتان را به طور صحیح ابراز کنید.

ابراز خشم یعنی حرف زدن درباره این احساس طبیعی در زمان و مکان مناسب و به شیوه­ی "رفتار قاطعانه یا جرأت­ورز همراه با احترام"

بنابراین اگر ابراز خشمتان را ضروری دیدید، در شرایط زمانی و مکانی مناسب، گفت­و گو را برقرار کنید. در شروع گفتگو، ابتدا بدون هیج سرزنش یا قضاوتی، احساس خودتان را درباره رفتار یا گفتار فرد مقابل، که باعث خشم شما شده، توصیف کنید. این کار باعث می­شود او در قالب دفاعی فرو نرود.

پس از آن­که احساس خودتان را توصیف کردید، منتظر توضیحات طرف مقابل بمانید و با دقت و توجه کامل به حرف­هایش گوش کنید. از او بخواهید که برای حل مشکل و تکرار نشدن آن، راه­حلی پیشنهاد کند. خودتان هم از قبل به تمام راه­حل­های ممکن فکر کنید، زیرا هدف نهایی جنگیدن و پیروز شدن یا شکست دادن طرف مقابل نیست، بلکه شما در نهایت خواستار آن هستید که در صلح و آرامش به رابطه­ ای سالم و دوستانه ادامه دهید. اگر در پایان گفت و گو فرد مقابل رنجیده به نظر می­رسید، از او بخواهید که درباره احساس­هایش با شما صحبت کند و اگر لازم دیدید از او دلجویی کنید.

                                                                                                              مرکز مشاوره و سبک زندگی

                                                                                                              دانشگاه شهید چمران اهواز