روز جهانی اتیسم

روز جهانی اتیسم


روز جهانی اتیسم

ضمن عرض تبریک سال نو و آرزوی سالی سرشار از سلامتی،شما را به خواندن متن زیر دعوت میکنم.تمام سعی بر این بوده که متن ساده و قابل فهم نوشته شود تا شما خانواده ی گرامی با آگاهی از شرایط کودک عزیزتان بتوانید وی را در مسیر زندگی به بهترین شکل یاری کنید.

اختلال طیف اتیسم (درخود ماندگی) تعاملات و ارتباطات اجتماعی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد.در اختلال طیف درخود ماندگی باید به سن شروع بیماری توجه کرد.این اختلال معمولا در سال دوم عمر مشخص میشود.اما در صورتی که تاخیر رشدی شدید باشد قبل از 12 ماهگی و در صورت خفیف بودن پس از 24ماهگی قابل مشاهده است.

اختلال طیف اتیسم در پسران چهار برابربیشتر از دختران تشخیص داده می شود.

از نشانه های شروع اختلال میتوان به از دست دادن مهارت های زبانی و اجتماعی و تاخیرهای رشدی اولیه مانند تاخیر در تکلم،سینه خیز رفتن،گردن گرفتن اشاره کرد.

جدید ترین طبقه بندی این اختلال را به 3 دسته تقسیم می کند:

درجه 1 : نیازمند حمایت:

نداشتن استقلال فردی در انجام دادن فعالیت ها،مشکل در برقراری تعاملات اجتماعی بدون حمایت فرد حمایتگر،تعامل کم برای برقراری ارتباطات اجتماعی،فرد میتواند جملات کاملی را ادا کند و در روابط اجتماعی شرکت کند اما در مکالمات با دیگران دچار مشکل میشود .

درجه 2 : نیازمند حمایت قابل توجه :

مشکلات قابل توجه در مهارت های ارتباطی اجتماعی کلامی و غیر کلامی،مشکلات اجتماعی حتی با وجود حمایت آشکار است.انعطاف ناپذیری در رفتار،دشواری در تطابق با تغییرات،رفتار های محدود و یا تکراری آنقدر زیاد هستند که نظر دیگران را جلب می کنند.ناراحتی یا دشواری برای تغییر تمرکزیا عمل در حال انجام.

درجه 3 : نیازمند حمایت بسیار زیاد:

نقض شدید در ارتباطات کلامی و غیر کلامی اجتماعی باعث افت عملکرد در تعاملات اجتماعی می شود.انعطاف ناپذیری رفتاری،دشواری فراوان در تطابق با تغییرات و یا سایر رفتار های تکراری و محدود فرد که شدیدا با کارکرد وی در تمام زمینه ها تداخل دارد.ناراحتی و دشواری زیاد برای تغییر تمرکز یا کاری که در حال انجام آن است.

اختلالات پردازش حسی از مشکلات شایع در کودکان طیف اتیسم به حساب می آید،

با آگاهی از نشانه های اختلال پردازش حسی میتوانید به رفع و کاهش نشانه ها کمک کنید:

  • مشکل در تمرکز
  • پلک زدن غیرعادی و تکان دادن دست مقابل چشم ها در مقابل نور خورشید و چراغ
  • شنوایی انتخابی
  • بوییدن اشیاء ،غذاها و ...
  • حساسیت بیش از حد به صداهای بلند یا چسباندن گوش به صداهای خیلی آرام
  • حساسیت های غذایی:مقاومت در برابر خوردن غذاهای جدید و یا خوردن غذاهای محدود
  • آگاه نبودن از لمس نرمال،دوری کردن از بغل کردن و قلقلک
  • ضعیف بودن در مهارت های ظریف:نوشتن،قیچی کردن و مهارت های درشت:دوچرخه سواری،توپ بازی
  • مشکل در لباس پوشیدن
  • نشستن با پوزیشن(w)

نقش آگاهی در روند درمان:

 اگر در مرحله ای هستید که به تازگی کودکتان تشخیص گرفته لازم است این نکات را بدانید:

  • سردرگمی و حس ناراحتی عمیقی که دارید کاملا طبیعی است،زندگی پر از مسایل دشوار و پیچیده است.مساله ی مهم تر نحوه ی برخورد شما با این مساله است.فرزند شما به پدر و مادری قوی نیاز دارد که مسایل را بپذیرد و بهترین اقدامات را برای تبدیل کردن توانایی های بالقوه ی وی به توانایی های بالفعل انجام دهد.نقاط ضعف کودک را بشناسید و در کنارآن نقاط قوت را شناسایی و تقویت کنید.
  • کودک دارای اتیسم به تعاملی تمام وقت نیاز دارد ،لطفا از هر مساله ای برای ارتباط با کودک خود استفاده کنید و از تلاش برای برقراری ارتباط و تعامل مایوس نشوید.
  • تمرین های مستمررا هرروز انجام دهید و با تیم توانخشی کودک (گفتار درمان،روانشناس،کاردرمان) در ارتباط باشید.
  • کودک شما متفاوت است و نیاز های متفاوتی دارد.در صورتی که آگاهی خودتان را بالا ببرید میتوانید روند پیشرفت را تسریع کنید و در زمان و هزینه ی خود صرفه جویی کنید.

در ادامه تمرینات ساده ای را معرفی میکنیم تا بتوانید با ساده ترین امکانات روند تعاملی و تمرکز کودکتان را بالا ببرید:

تشویق در آموزش کودکان تاثیر خیلی مهمی دارد:یک خوراکی را انتخاب کنید و در ازای هر توجه از سمت کودک به او جایزه را بدهید.

  1. تقویت ردگیری چشمی و تمرکز: با استفاده از چراغ قوه نور را روی دیوار نگه دارید و کودک را تشویق کنید تا به نور نگاه کنید سپس نور را در نقطه ی دیگری جابجا کنید و توجه کودک را هدایت کنید.هرشب 10 دقیقه از وقتتان را به این تمرین اختصاص دهید .
  2. تقویت عضلات دست با استفاده از جدا کردن مهره ها و جابجا کردن در ظرف دیگر و به تدریج استفاده از مهره های کوچکتر.
  3. تمرین قل دادن و گرفتن توپ
  4. صدا زدن کودک و تشویق در ازای هر واکنش کودک

امیدوارم خواندن مطالب برای شما مفید واقع شده باشد، برای اطلاعات بیشتر می توانید به حساب اینستاگرم به نشانی( (ID Sedaye_autism مراجعه کنید.