مهارتهای زندگی

مهارتهای زندگی


مهارتهای زندگی

 

مهارت­های زندگی (Life Skills) توانایی انجام رفتار سازگارانه و مثبت به گونه‌ای که فرد بتواند با چالش‌ها و ضروریات زندگی روزمره خود کنار بیاید، مهارت‌های زندگی نام دارد این توانایی­ها با تمرین مداوم پرورش می‌یابند و افراد را برای روبه‌رو شدن با مسایل روزمره زندگی، آماده می‌کنند.

بطور کلی مهارتهای زندگی عبارتند از توانایی‌هایی که منجر به ارتقای بهداشت روانی افراد جامعه، غنای روابط انسانی، افزایش سلامت و رفتارهای سالم در سطح جامعه می‌گردند. مهارتهای زندگی هم به صورت یک راهکار ارتقای سلامت روانی و هم به صورت ابزاری در پیشگیری از آسیب‌های روانی–اجتماعی مبتلا به جامعه نظیر اعتیاد، خشونت‌های خانگی و اجتماعی، آزار کودکان، خودکشی، ایدز و موارد مشابه قابل استفاده است به طور کلی مهارتهای زندگی، ابزاری قوی در دست متولیان سلامت روانی جامعه در جهت توانمندسازی جوانان در ابعاد روانی–اجتماعی است. این مهارت‎ها به افراد کمک می‌کنند تا در زندگی روزمره و در مواجهه با چالش ها مثبت عمل کرده، هم خودشان و هم جامعه را از آسیب‌های روانی–اجتماعی حفظ کرده و سطح بهداشت روانی خویش و جامعه را ارتقاء بخشند.

انواع مهارت های ده گانه زندگی

سازمان جهانی بهداشت در سال 1993، ده مهارت را به عنوان مهارت­های زندگی اصلی معرفی کرد. یادگیری هر یک از این مهارت‌ها فرایندی زمان­بر بوده که نیازمند تلاش و پشتکار افراد است و در نهایت باعث موفقیت در بسیاری از جنبه‌های زندگی می‌شود.

مهارت‌های ده­گانه زندگی که برای زندگی هر فردی لازم است، عبارتند از:

  • مهارت خودآگاهی / مهارت همدلی / مهارت ارتباط موثر / مهارت روابط بین فردی / مهارت مقابله با استرس / مهارت مدیریت هیجان / مهارت حل مسئله / مهارت تصمیم ­گیری /مهارت تفکر خلاق / تفکر نقاد

سایت مرکز مشاوره دانشگاه شهید چمران اهواز در بخش آموزش مجازی به تعریف مهارت های زندگی پرداخته است. علاقمندان می توانند از طریق لینک ذیل به این محتواها دسترسی پیدا کنند.

مهارت خودآگاهی

مهارت مدیریت استرس

مهارت های کلیدی در ارتباط

کنترل خشم

شکست عاطفی بخش اول

شکست عاطفی بخش دوم

حمایت دوستان در ناکامی عاطفی